- Britse huishoudens krijgen steun van de overheid vanwege de hoge prijs van energie.
- Demissionair premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat er een flink financieel pakket komt.
- De Franse minister van Financiën beloofde zaterdag dat Frankrijk ook volgend jaar een maximumtarief voor elektriciteit gaat hanteren.
- Lees ook: Nucleaire energie maakt comeback door klimaatproblemen en energiecrisis
Britse huishoudens krijgen steun van de overheid vanwege de hoge prijs voor energie. Dat heeft scheidend premier Boris Johnson aangekondigd in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.
“Komende maand maken we – wie het ook van mij overneemt – opnieuw een enorm financieel steunpakket bekend”, schrijft Johnson die de schuld van de inflatie bij de Russische president Vladimir Poetin legt.
Johnson wijst er ook op dat er de komende maanden al geld gaat naar de armste Britten, naar gepensioneerden, gehandicapten, maar ook naar alle huishoudens die een energierekening moeten betalen.
“We moeten mensen door de crisis helpen. Er zijn al enorme hoeveelheden belastinggeld apart gezet om mensen te helpen hun rekeningen te betalen. Dat geld is onderweg en er komt meer de komende maanden.”
De Britse energietoezichthouder maakte vrijdag bekend dat in oktober de energieprijzen tot 80 procent omhoog gaan. Het hoofd van dat orgaan riep de regering al op om maatregelen te nemen.
Johnson geeft op 6 september het stokje als premier van het Verenigd Koninkrijk door aan Liz Truss of Rishi Sunak. Die twee strijden momenteel om het leiderschap van de Conservatieve Partij, waarbij Truss volgens opiniepeilers de beste papieren heeft.
Zij zou er volgens een andere Britse krant, The Telegraph, over nadenken om de btw te verlagen van 21 procent naar 15 procent. Volgens The Telegraph zou dat het gemiddelde Britse huishouden ruim 1300 pond per jaar schelen. Omgerekend is dat meer dan 1500 euro. Ook zou de stap de inflatie tot wel 2 procentpunt kunnen drukken. Wel zou de maatregel de regering per jaar zo'n 38 miljard pond aan belastinginkomsten schelen.
Ook Frankrijk beschermt huishoudens tegen stijgende energieprijzen
Frankrijk zal ook volgend jaar een maximumtarief voor elektriciteit hanteren om daarmee huishoudens te beschermen tegen oplopende energiekosten. De Franse minister van Financiën uitte die belofte zaterdag tijdens een radio-interview.
Volgens Bruno Le Maire zal consumenten niet gevraagd worden het verschil tussen de marktprijzen en de prijsplafonds te betalen. Volgens hem blijven de prijzen ook volgend jaar binnen de perken. De Franse regering heeft de stijging van de energieprijzen tot het einde van dit jaar beperkt tot 4 procent.
Heel Europa gaat gebukt onder de oplopende energieprijzen. In het Verenigd Koninkrijk werd het kostenplafond eerder nog flink opgetrokken. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om uitwegen te zoeken uit de energiecrisis.
De energieprijzen op de grootste Europese markten, Frankrijk en Duitsland, zijn vrijdag met meer dan een kwart gestegen. De prijsstijgingen zijn te wijten aan een inzinking van de nucleaire elektriciteitsproductie in Frankrijk en de beperking van de aardgasleveringen door Rusland.
De Franse regering overweegt deze winter ook een systeem voor huishoudens en kleine bedrijven in te voeren waarbij zij voordelige stroomtarieven krijgen in ruil voor een beperking van het gebruik tijdens perioden van grote vraag.
Dat kan bijvoorbeeld op zeer koude dagen zijn. Dit systeem wordt al jaren toegepast voor grote stroomverbruikers in de industrie. Zij stemmen ermee in hun productie te verminderen wanneer de stroomvoorziening krap is.